"A táplálkozás nem csak biológiai szükséglet, hanem a kultúránknak is meghatározó része" - Interjú Báti Anikó néprajzkutatóval

bati_aniko_interju.png

Báti Anikó a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa, diplomáját történelem és néprajz szakon szerezte a Szegedi Tudományegyetemen. Kutatási területe többek között a közétkeztetés vizsgálata. Április 24-én az Alumni Uni-Tudásműhely meghívott előadójaként a táplálkozás történetéről és a közétkeztetésről tart előadást. 

Hogyan lett az étkezés és a táplálkozás a kutatási területed?

Néprajzhallgatóként, már a szegedi tanulmányaim során is, az életmód kérdése, azon belül a táplálkozás érdekelt. Szakdolgozatom témája a lakodalmi étrend változása volt egy Borsod megyei községben. Doktori disszertációmban ezt a gondolatkört bővítettem, a 20. század második felének a táplálkozási szokásait kutattam.  Néprajzkutatóként kutatásaim fókusza a közelmúlt és a jelen. Most egy interdiszciplináris kutatócsoport vezetője vagyok. A  néprajzosokból és dietetikusokból álló csapat a gyermek-közétkeztetés társadalmi beágyazottságát vizsgálja Magyarországon teljesen újszerű megközelítésben.

Melyek azok a változások, amelyek a közétkeztetésben tapasztalhatók az elmúlt évtizedekben?

A közétkeztetés az elmúlt 50-70 évben nagyon fontos része volt a táplálkozásnak. Ma is a közoktatásban részt vevő gyermekek fele veszi igénybe. A közétkeztetésben ma már nem csak az a cél, hogy a gyermekek napi étkeztetésének 3/4-ét a menza keretében biztosítsák, de fontos szerepe van az óvodai, iskolai étkezésnek a tekintetben is, hogy mintaadóként  hozzájárul az egészségtudatos fogyasztóvá válás folyamatához.

Van kedvenc menzás ételed?

Sok kedvencem volt, a húsételek mellett az édességek, pl. piskótakocka csoki öntettel.

Miért érdemes az április 24-ei előadáson részt venni?

A táplálkozás nem csak biológiai szükséglet, hanem a kultúránknak is meghatározó része.

Az előadás a néprajztudomány új útkeresésének, a társadalmi hasznosíthatóságnak a jegyében a magyar táplálkozáskultúra közelmúltjában és a jelenében zajló változásfolyamatok rövid áttekintése után a gyermek-közétkeztetés most folyó, etnográfiai fókuszú vizsgálatának tanulságait teszi közzé.

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr3018382435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása