"Sokszor olyan helyről érkezik egy nagyszerű lehetőség, amire nem is számítottunk"
Mentorok Reflektorfényben: Dr. Grünwald Imre, Mester Mentor

Az Alumni mentorprogram sikere, a 15 ciklus eredményeinek alapja a velünk együttműködő alumni mentorok támogató és iránymutató munkája, amellyel immáron 7 éve segítik a hallgatókat. Az SZTE Alma mater munkatársai továbbra is azért tevékenykednek, hogy minél széleskörűbbé és hatékonyabbá tegyék ezt a programot. A most indított „Mentorok Reflektorfényben” sorozat keretében szeretnénk bemutatni azokat a kiváló szakembereket, akik velünk együtt építik a Szegedi Tudományegyetem szakmai közösségét.

grunwald4.jpgDr. Grünwald Imre jelenleg az Adient autóipari vállalat EMEA HR igazgatójaként több, mint 9000 emberért felel 13  ország 26 gyárában Spanyolországtól Törökországig. Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen 1997-ben kezdte Munkaügyi Kapcsolatok szakon, majd 1998-tól a jogi kar hallgatójaként a két szakot párhuzamosan vitte. Alumni Mentorprogramban szinte a kezdetektől aktív szerepet vállalt, így 2018-ban az elsők között érte el a Mester Mentor címet.

- Miért választotta az emberi erőforrás gazdálkodást, mint hivatást?

Igazából teljesen véletlenül. Középiskolában mindig jogász szerettem volna lenni, de az érettségi után nem vettek fel, akkora volt a túljelentkezés. Emellett jelentkeztem a Munkaügyi Kapcsolatok, amiről csak annyit tudtam, hogy ha jól tanulok, akkor könnyebb lesz bejutnom a jogász szakra. A mai napig ez a véletlen döntés határozza meg az életemet. Bár egy év múlva felvételt nyertem a jogász szakra is, annyira megtetszett a Munkaügy Kapcsolatok és a HR világa, hogy bár párhuzamosan elvégeztem a jogi kart is, ami nagyon erős jogi ismereteket adott, a mai napig HR szakemberként tevékenykedem.

- Hogy érezte magát a szegedi egyetemen, hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?

Fantasztikus éveket töltöttem el Szegeden. Próbáltam a legtöbbet kihozni belőle. Az első évben résztvevőként, második évben már szervezőként vettem részt a gólyatáborban. Indulva a hallgatói önkormányzati választáson elsőként képviselhettem a Munkaügy Kapcsolatok hallgatóit. Létrehoztunk egy saját érdekképviseleti szervezetet, a Munkaügyi Kalapácsot, ahol próbáltuk népszerűsíteni a szakot mind a középiskolások, mind a munkáltatók irányában. Ezen felül egy ideig a Magyar Közöny főszerkesztője lehettem, ami szintén nagyon érdekes kihívás volt. Ezek az aktív tevékenységek, mind segítettek későbbi karrierem beindulásában.

Ami a kétezres évek elején hiányzott kissé az a gyakorlatias tudás megszerzése. Bár mind az egyetem, mind a főiskola nagyszerű elméleti tudást adott, akkor még nem voltak gyakorlati tudással rendelkező oktatók, nem volt lehetőségünk olyanokkal beszélni sem, akik már egy ideje ezen a területen dolgoznak, a hirdető oldalak nem voltak tele gyakornoki lehetőségekkel. Ha jól emlékszem 75 helyre adtam be pályázatom gyakornoki pozicióra országos szinten, mire a MOL HR osztálya visszajelzett, hogy szívesen fogadnak.

- Mit képvisel mentorként? Miért vesz részt az Alumni Mentorprogramban?

grunwald1.jpg

Mind középiskolásként, mind hallgatóként hiányzott valaki, aki elmagyarázza, hogy miről is szólnak egy HR szakember mindennapjai. Hogyan tesszük jobbá a munka világát, a dolgozó emberek mindennapjait, azt a jobb esetben 8 órát, amit munkával töltenek a munkavállalók, hogyan működik az munkaügyi érdekképviselet a valóságban, milyen hatásai vannak a környezetünknek a munka világára. Éppen ezért nemcsak főiskolásokat és egyetemistákat segítek, de AmCham Karrier Nagykövetként középiskolásoknak is tartok előadásokat nemcsak a saját szakmámról, de azokról a nem klasszikus pályákról, melyről a középiskolások, vagy szüleik keveset tudnak, de igen kelendő, jól fizető szakmák.

Mentorként kötetlen beszélgetésekkel vesszük át többek között, hogy hogyan épül fel egy HR szervezet, milyen speciális szakterületek vannak a szakmán belül, hogyan működik, és mivel foglalkozik egy multinacionális vállalat, hogyan kapcsolódik össze az üzlet világa és az emberi erőforrás gazdálkodás, mik az aktuális elvárások felénk, és hogy hogyan működik egy munkavállalói érdekképviselet a gyakorlatban Magyarországon és Európában. Az együtt töltött pár hónapban, amennyiben a pandémiás helyzet megengedi, fontosnak tartom azt is, hogy legalább egy gyárlátogatás erejéig betekintést nyerjenek a hallgatók egy HR osztály működésébe.

- Milyen értékeket tart fontosnak HR szakemberként?

grunwald2.jpgAz erős munkajogi ismeretek mellett, mely elengedhetetlen alap a szakmánkban, nagyon fontos az emberismeret, a beleérző képesség. Tudnunk kell megérteni egy 8 általánost végzett munkavállaló napi problémáit, de értenünk kell, és reagálni egy vezérigazgató problémáira is, megoldást találni még akkor is, ha a két partner egymással ellentétes irányú folyamatokban érdekelt. Ezt a fajta gyakorlati tudást nehéz elsajátítani iskolai környezetben. Nagyon sok iskolán kívüli tapasztalatra van szükség, akár már főiskolai vagy egyetemi évek alatt is.

A gyakorlati nyelvtudás mellett, mely szintén elengedhetetlen, ha valaki nemzetközi karriert szeretne építeni, nagyon fontosnak tartom a rendszerben látást. Napi munkánk során több száz, akár több ezer ember adataival dolgozunk dollár milliós értéket képviselve, és hogy mindezt átlássuk, és megfelelő döntéseket hozzunk használnunk kell a XXI. század vívmányait, át kell látnunk a big data tengerét.

Összegezve, mind mikró környezetben egyéni szinten, mind vállalati szinten makró környezetben és a kettő közt is értéket teremtve kell helytállnunk.

- Min múlik az, hogy a pályán belül kiből, mi lesz? Milyen képességekkel kell rendelkeznie egy hallgatónak, hogy jó szakember lehessen belőle? grunwald3.jpg

A korábban említetteken felül nagyon fontos , hogy rugalmasak legyünk, kipróbáljuk magunkat több területen a szakmán belül és akár kívül is, hogy biztosan tudjuk, melyik az a terület, ami igazán érdekel minket. A szakmai flexibilitáson felül a karrierem során meghatározó volt, a földrajzi rugalmasság is. Ha ragaszkodunk egy adott földrajzi környezethez a megyén, országon belül, vagy nemzetközi szinten, akkor lehetőségeink behatárolódnak. Sokszor olyan helyről érkezik egy nagyszerű lehetőség, amire nem is számítottunk, de azt is fontos megérteni és mérlegelni, hogy egy szakmai karrier, mennyire befolyásolja a családi életünket, a munka és a magánélet egyensúlyát. Sokszor ez is kompromisszumokra késztet bennünket. 

 

Legyen Ön is Alumni Mentorunk, és az Alumni Mentor Klub tagja. A tagság nyitott mindenki számára. Bekapcsolódni az uniszegedalumni.com oldalon a "Szívesen Mentorálok" opció jelölésével, valamint az Alumni Mentor Klub csoporthoz történő csatlakozással lehetséges.

Ha hallgatóként lennének kérdéseid, jelentkezz az Alumni mentorprogramba! Részletek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr7316818570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása