"Mindenkinek kell egy jó dietetikus!" - Interjú Godáné Reisinger Karolina dietetikussal

interju.png

Az Alumni Uni-Tudásműhely következő előadásán a táplálkozással kapcsolatos tévhiteket és a közétkeztetés történetét ismerhetik meg a program résztvevői. Godáné Reisinger Karolina moderátorként vezeti a beszélgetést, aki dietetikus szakemberként szerteágazó tapasztalattal rendelkezik. Cukorbetegség, elhízás, inzulin rezisztencia, gluténérzékenység, családtervezés, várandósság, kisgyermekek egészséges táplálása, csak néhány példa azok közül, amelyben segítségért fordulhatnak hozzá az érintettek. Táplálkozásunknak alapvető szerepe van egészségünk megőrzésében. 

Milyen út vezetett ahhoz, hogy dietetikus legyél?

Nagyon fiatalon, 14 évesen diagnosztizáltak PCOS-szel, amit rögtön hormonokkal akartak kezelni. 19 évesen, 2 év hormonszedés után, 30 kg hízással úgy döntöttem, hogy változtatnom kell, akkor vettem meg életem első diétákról szóló könyvét. Később, munka mellett jöttem rá, hogy vonz az egészségügy, így 23 évesen kezdtem bele tanulmányaimba, amit nem bántam meg. Most a jóslatok ellenére 2 gyermek édesanyja vagyok, és már 6 éve rendelek dietetikusként.

Amennyiben aktuálisan nincs betegségünk, érdemes-e dietetikus szakemberrel konzultálni, miben tud segíteni?

Van a fejemben egy olyan mondat, hogy mindenkinek kell egy jó dietetikus. Aki egészséges, annak az életminőségét tudjuk javítani azzal, hogy az egészséget védő életmódbéli tényezőket megvizsgáljuk, így javíthatjuk az alvásminőséget, sportteljesítményt, segíthetünk egy jobb emésztés és jó közérzet kialakításában hosszú távon is, illetve a súlycsökkentésben is tudunk egyénre szabott segítséget nyújtani.

Milyen módon lehetne hatékonyan felvilágosítani az embereket a helyes táplálkozásról és az egészséges életmódról?

Az edukációnak szerintem kisgyermekkorban kellene kezdődni, mikor már a szülő hatékonyan, testre vonatkozó, stigmatizáló kijelentések nélkül beszél az ételekről, és ezt kellene követnie az intézményi rendszernek, illetve nagyon hasznos lenne, ha a dietetikai ellátás beépülhetne az alapellátásba. A tömegek életmóddal kapcsolatos mentalitásának megváltoztatása egy nagyon nehéz és hosszú folyamat, de ha az egyén nyitott, ma már nagyon sok csatornán keresztül kaphatunk hiteles táplálkozással kapcsolatos útmutatást. 

Milyen élményeid vannak a hazai menzákkal kapcsolatban?

Gyerekkoromban is szerettem enni, és a falusi konyhán nagyon jól főztek, illetve a kollégiumi kosztot is mindig megettem, az étel olyan volt, amilyen lehetett, de a konyhás nénik mindig nagyon kedvesek voltak, szerettek nekünk főzni. 

Miért érdemes az április 24-ei előadáson részt venni?

Két olyan nézőpontot ismerhetünk meg a táplálkozással kapcsolatban, ami nagyon távoli. A közétkeztetés feladata tömegeket költséghatékonyan jóllakatni, és nagyon érdekel, hogy volt-e olyan helyzet a korábbi magyar közétkeztetésben, amikor ez közelebb állt az egészségvédő táplálkozáshoz a mostaninál. Már nagyon várom a beszélgetést.

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr4318383957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása