"Azt kívánom minden hallgatónak, hogy minél hamarabb elérjék a céljaikat és ebben próbálom őket segíteni"
Mentorok Reflektorfényben: Dr. Prorok János, Kiváló Mentor

Az Alumni mentorprogram sikere, a 15 ciklus eredményeinek alapja a velünk együttműködő alumni mentorok támogató és iránymutató munkája, amellyel immáron 7 éve segítik a hallgatókat. Az SZTE Alma mater munkatársai továbbra is azért tevékenykednek, hogy minél széleskörűbbé és hatékonyabbá tegyék ezt a programot. A most indított „Mentorok Reflektorfényben” sorozat keretében szeretnénk bemutatni azokat a kiváló szakembereket, akik velünk együtt építik a Szegedi Tudományegyetem szakmai közösségét.

pj2jo.jpgKövetkező mentorunk, akit a reflektorfénybe állítunk, Dr. Prorok János, Kiváló Mentor. Az SZTE alumnus hallgatója, aki még a JATE TTK-n végzett biológia szakon, jelenleg kutató biológusként dolgozik, az ELKH – SZTE Keringésfarmakológiai kutatócsoport tudományos munkatársa és az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet oktatója, már több mint 5 ciklus óta az Alumni Mentorprogramban is aktív mentorként van jelen.

 

Miért jelentkeztél az Alumni Mentorprogramba mentorként?

Hallgató koromban, nagyon jó lett volna egy olyan támogató személy, aki segített volna ötletekkel, tanácsokkal vagy bármilyen más módon, hogy a céljaimat kikristályosítsam, és azok felé haladjak lehetőleg gyorsabban. Mivel nem volt igazi mentorom vagy bizalmas segítőm, ezért a kutatói pályán elég sok vargabetűt le kellett írnom ahhoz, hogy megszerezzem a PhD-t és elérjek odáig, hogy azt csináljam, amit valóban szerettem volna, szív elektrofiziológiát kutatok, oktatok és hallgatókkal foglalkozom. Igazából ezért jelentkeztem mentornak is, régi vágyam volt segíteni az érdeklődő fiatalokat a szakdolgozaton túl is, hogy megtalálják és elérhessék a céljaikat életükben és karrierjükben egyaránt.

Bár akkor konkrét mentorod nem volt az egyetemen hallgatóként, volt olyan személy az életedben, akár egy oktató, akire példaképként tekintettél vagy tekintesz jelenleg is?

Érdekes történet, mert hallgatóként volt sok kiváló oktatóm, de valóban nem volt igazi mentorom. Később értettem meg, hogy akkor tudok igazán fejlődni, ha van egy segítőm, aki más nézőpontból látja a dolgokat, tanácsai mellett esetleg kapcsolataival is támogat… akkor kezdtem el keresgélni. Igazából elmentem egy pszichológushoz, aki coacholt engem és emellett a munkahelyi feletteseim visszajelzéseit tekintettem alapul. Ezek a beszélgetések vezettek rá sok dologra, mi az, ami fontos és kellene ahhoz, hogy tovább tudjak lépni bizonyos elakadásaimban és boldogabb legyek. Ma már egy jó szakmai mentor - a jelenlegi főnököm - segít és emellett egy független coachcsal konzultálok. A saját tanulságom, hogy egy jó segítő - legyen az egy szakmabeli vezető, mentor vagy egy coach - nagyon meghatározó szereppel bírhat egy egyetemista pályakezdő életében.

Most mentorként az elmúlt évek alatt volt bármilyen felejthetetlen mentorálási pillanataid, emlékeid, amikre szívesen gondolsz vissza? 

prorok.jpg

Ha muszáj lenne kiemelnem egy emléket, akkor azt mondanám, amikor az egyik mentoráltamtól életem egyik legmeglepőbb és legmeghatóbb ajándékát kaptam a mentor folyamat végén… egy szülésfelkészítő szakkönyvet. Erre biztosan örökre emlékezni fogok. Egyébként azt mondanám, igazságtalan lenne bárkit kiemelni, mert minden hallgatóval emlékezetes pillanataim voltak, mindegyikre jó szívvel emlékszem vissza, mindenki egy önálló egyéniség, más kérdésekkel, más hozzáállással, különböző célokkal. Megnézték azt is, amivel én foglalkozom, de emellett én bátorítottam őket arra, hogy ne legyenek szégyellősek, ismerjenek meg és próbáljanak ki minél több lehetőséget.  Merjenek kérdezni vagy váltani, ha idő közben a céljaik módosultak. Szép és sikeres folyamat volt mindegyik, mert mindannyian fejlődtek. Büszke vagyok rá, hogy mindenkinek segítettem elindulni és megtalálni, mivel akar aktuálisan foglalkozni, mert én azt kívánom minden hallgatónak, hogy minél hamarabb elérjék a céljaikat és ebben próbálom őket segíteni.

Mit üzennél a leendő alumni mentoroknak vagy a hallgatóknak az Alumni Mentorprogram kapcsán?

A leendő mentoroknak azt üzenném, hogy fontoljanak meg néhány dolgot, mégpedig volt e mentoruk és annak hiánya vagy jelenléte hogyan befolyásolta az ő életpályájukat, és érzik-e azt, hogy ebből kifolyólag szívesen adnának segítséget vagy visszaadnának ebből a segítségből valamennyit? Ha úgy érzed, hogy szívesen adnál segítséget másnak, akkor mindenképpen, vállalj el legalább egy próba mentorációt. Már csak azért is, mert igy alkalom nyílik a fejlődésre is, mivel a mentoráltakkal való tapasztalatok által a mentor is folyamatosan fejlődik minden mentorációban. Magam is próbálok fejlődni, jelenleg például a coach szakmát tanulom, hogy még jobb mentor lehessek.

pj4.JPG

A hallgatóknak azt üzenném, hogy legyenek bátrak és proaktívak és már az első évben keressenek maguknak egy mentort, próbálják ki. Nem kell, hogy pontosan azzal foglalkozzon a mentor, mint amivel ők is szeretnének majd később, körülbelüli is jó, mert egy karrierutakról szóló beszélgetés és a napi munkafolyamatok megismerése is már hasznos lehet, nem beszélve a lehetséges kapcsolati hálókról. Persze próbáljanak olyan embert keresni, aki olyan, mint amilyenek ők is szeretnének lenni. Ha ez sikerült, akkor megtalálták az ideális mentort, aki remélhetőleg el is árulja nekik, hogyan is juthatnak el oda, ahol most ő van.. Életkortól, nemtől, szaktól, céloktól függetlenül mindenkinek fontos lenne egy segítő személy vagy mentor. Akár egy nagyobb döntési dilemmával vagy kisebb elakadással is nyugodtan keressenek meg egy olyan szakembert például coachot aki segít felgyorsítani bármilyen megoldási folyamatot, mert a mai felgyorsult világ kevésbé díjazza a késlekedőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr9916779372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása