"MÁR ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KOROMBAN TUDTAM, HOGY BŐRGYÓGYÁSZ SZERETNÉK LENNI" - INTERJÚ DR. ÁGOSTON DÓRÁVAL
Július Hónap Alma Mater Tagja Dr. Ágoston Dóra, PhD. Bőrgyógyász-, nemigyógyász, kozmetológus szakorvos

Dr. Ágoston Dóra már fiatalon eldöntötte, hogy bőrgyógyász lesz. Célorientált hozzáállása és elkötelezettsége a szakma iránt hamar megmutatkozott, ahogyan pályafutását is tudatosan építette. Sikeresen végezte el tanulmányait és azóta is jelentős szakmai eredményeket ért el. Emellett a családanyai szerepe is meghatározó az életében, melyet harmonikusan egyesít szakmai karrierjével.

a_honap_alma_mater_tagja_jo.jpg

Kérlek, mesélj egy kicsit magadról!

Kiskunfélegyházán születtem 1988-ban, ott végeztem az általános iskolát és a gimnáziumot is. Már általános iskolában tudtam, hogy bőrgyógyász szeretnék lenni. Ezért választottam az orvosi szakmát és elég hamar kiderült, hogy a bőr, mint a legnagyobb érzékszervünk az én érdeklődési területem. Nagyon céltudatosan készültem erre a szakmára, így amikor rezidensi helyet kerestem, akkor az ország több pontjába is leadtam a jelentkezésemet és ez meg is hozta gyümölcsét. Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy rezidens helyet kaptam az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben, azonban akkreditáció hiányában, a teljes bőrgyógyászati képzésemet a Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán töltöttem, ami mindig is az álmom volt. 2021-ben sikeres szakvizsgát tettem bőrgyógyászat, venerológia és kozmetológia tárgyból. Azóta mindkét intézményben dolgozom.

A szakmai sikerek mellett mindig is nagycsaládra vágytam. Három kisgyereknek vagyok az anyukája, akik közül a legkisebb pont az előző hétvégén volt 1 éves. Emellett nagy álmom volt a PhD fokozat megszerzése, így már a rezidens éveim alatt elkezdtem dolgozni későbbi témavezetőimmel. A bőrgyógyászaton belül is leginkább a dermatoonkológia érdekelt, mely témakörben védtem meg a doktori értekezésemet tavaly novemberben. Mindent összevetve egy sikeres évet tudhatok magam mögött, az egyik első szerzős közleményünk nívódíjat is nyert. Ilyen szempontból a baba is egy kis tudományos munkatársnak tekinthető, mivel aktív résztvevője volt mindvégig a folyamatnak. Ezt követően, abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy felkértek a magyar és külföldi avatandó doktorok képviselőjének, így a doktor oklevélátadó ünnepségen az eskü szövegét én mondhattam el.

kja_-0083.jpg

Milyen volt az egyetemi képzésed időszaka?

Én a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végeztem. Ezáltal külföldi tapasztalatokat is tudtam szerezni. A 6 éves képzési időtartam alatt, amit kint, Szeged testvérvárosában töltöttem, elsajátítottam egy másik nyelvet. Ezen felül a férjemet is Erdélyben ismertem meg.

Maga az orvosi szakmának több szegmense érdekel, mert előfordul, hogy a bőrgyógyászati kórkép hátterében pl. egy belgyógyászati vagy endokrinológiai betegség áll, tehát a jéghegynek mi csak a csúcsát látjuk. Ez is vonzó a bőrgyógyászatban, hogy sokszor nem egyértelműen fekete-fehér valami, ezáltal a betegek figyelmét felhívhatjuk egyéb kórképek fennállására. Az alapok ismerte fontos, hogy ebben a szakmában sikeresek lehessünk.

Az orvosi diploma megszerzése után a szakmai háttér miatt szerettem volna a szülővárosomhoz közeli klinikai centrumban, Szegeden elhelyezkedni. A bőrgyógyászati szakirány közkedvelt volt ebben az időben, habár nehezen, de sikerült az álmomat megvalósítani, hogy a Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán dolgozhassak. A családalapítás mellett, a szakvizsga megszerzését követően, nagy hangsúlyt fektettem a tudományos fokozat megszerzésére, a szegedi és békéscsabai magánrendeléseim felépítése mellett. A bőrgyógyászati betegségek kezelése mellett esztétikai beavatkozások elvégzésével is foglalkozom. E téren is folyamatosan igyekszem szakmai továbbképzéseken való részvételekkel bővíteni tudásomat.

logora.png

Botolinum toxin kezelés

A rezidens képzés alatt volt olyan mentorod, aki sokat segített és inspirált?

Igen, Kemény Lajos professzor úrnak köszönhetem a tudományos pályafutásom elindulását. Az első pillanattól kezdve, mindig támogatóan állt hozzám, hagyott utat, hogy saját ötleteim legyenek, illetve teret arra, hogy ezt a klinikai gyakorlatban is megvalósíthassuk. Ezért ha egy embert kellene kiemelni - a két témavezetőmön, Dr. Kis Erika és Dr. Baltás Eszter egyetemi docenseken kívül - Kemény Lajos professzor urat nevezném meg.

Mik voltak a kutatási területeid?

Az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek és számos innováció jelent meg a dermatoonkológiában. Új gyógyszerek kerültek piacra és folyamatos a fejlődés ezen a területen.

A bőrtumorok kezelésében az elektrokemoterápia (ECT) és a fotodinámiás terápia (PDT) alkalmazása több évtizede elkezdődött, jelentős innováción ment keresztül, mely napjainkban is folytatódik. Hazánkban mindkét módszer először a szegedi Bőrgyógyászati Klinikán került bevezetésre és napjainkban a rutin dermatoonkológiai ellátás részét képezik. 

A tudományos munkám új, innovatív kezelési módszerek bevezetésére irányult. Ennek keretében a két módszer továbbfejlesztett változatát, a kálcium elektroporációt (Ca-EP) és daylight fotodinámiás (d-PDT) terápiát tanulmányoztuk.

Az elektrokemoterápia:

Az ECT klinikánkon 2007-ben került bevezetésre, ami primer és metasztatikus szolid tumorok helyi kezelésére alkalmas, többször ismételhető eljárás. Az elektroporáció (EP) fizikai jelenségén alapul, mely során elektródák segítségével a tumort elektromos mezőbe helyezzük és leggyakrabban citosztatikumot (bleomycint vagy cisplatint) juttatunk át a sejtmembránon a kezelendő daganat sejtjeibe. Az elektromos tér hatására növeljük a sejthártya áteresztőképességét, így olyan anyagokat tudunk bejuttatni a sejtek belsejébe, amelyek önmagukban nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben jutnának át. Az ECT során reverzibilis EP-t alkalmazunk, vagyis az elektromos impulzusgenerátorral leadott nagy intenzitású elektromos impulzusok a sejtmembránon csupán átmeneti destabilizációt okoznak és a sejtmembrán néhány másodperc alatt stabilizálódik. Így a citoszolba bejutott nagy (hidrophyl) molekulák a sejthártya visszarendeződésével csapdába esnek a sejtben. A kemoterápiás szerek mellett, már vannak olyan vizsgálatok is, amelyek más gyógyszereket, radioaktív vegyületeket és kalciumot alkalmaznak.

És miért fontos a kálcium?

A kálcium egy mindenütt jelenlévő, intracelluláris másodlagos messenger, mely számos sejtfolyamatban vesz részt, mint a géntranszkripció, proliferáció, a sejt anyagcseréje és az apoptózis.

Alacsony koncentrációban a sejtek belsejében jelátviteli molekulaként működik, de ha a koncentrációját növeljük, citotoxikus hatást érhetünk el vele. Ez a tulajdonsága kihasználható olyan betegek kezelésénél, akiknél a kemoterápiás szerek alkalmazása ellenjavallt, például terhesség vagy szoptatás alatt, vagy akik más társbetegségekkel küzdenek.

A kálcium elektroporáció:

Intézetünkben egy kettős vak randomizált kontrollált vizsgálatot végeztünk a Ca-EP és a bleomycin alapú ECT hatásosságának összehasonlítására bőr metasztázisokon. Az első Ca-EP-val végzett dániai klinikai vizsgálat után ez volt a második, melyben a Ca-EP hatásosságát vizsgálták, miszerint a Ca-EP ígéretes új daganatellenes kezelési módszer lehet.

A fotodinámiás terápia:

A PDT-val klinikánkon 2003. december óta végzünk kezeléseket rutinszerűen. A PDT szuperficiális bazálsejtes carcinoma, Bowen-kór és aktinikus keratózis (AK) kezelésére alkalmas eljárás. Az AK az Európai Dermatológiai Fórum (EDF) szerint in situ bőr laphámráknak tekinthető. Prevalenciája igen magas, Ausztráliában és a 40 év feletti kaukázusi lakosság körében 40–60%. Irodalmi adatok alapján AK talaján alakul ki az invazív bőr laphámrákok 60-80%-a ezért kezelésük kiemelt jelentőségű.

A PDT számos innováción ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A módszer lényege, hogy a kezelendő bőrfelületre felvitt fényérzékenyítő anyag metabolitjából fény hatására reaktív oxigéngyökök szabadulnak fel, melyek szelektíven a tumorsejtek pusztulásához vezetnek. Az eljárás mesterséges fényforrással vagy a napfény alkalmazásával végezhető. Az előbbi a konvencionális fotodinámiás terápia (k-PDT), míg az utóbbi a daylight fotodinámiás terápia (d-PDT).

A daylight fotodinámiás terápia:

A k-PDT-hez képest a d-PDT egy egyszerűsített kezelés eljárás. A k-PDT esetében a fényérzékenyítő anyagot a bőrön 3 órán keresztül kell okklúzióban inkubálni, míg a d-PDT esetében 30 percig okklúzió nélkül. A d-PDT előnye, hogy ugyanolyan hatékony, mint a k-PDT, ugyanakkor nem, vagy lényegesen kevesebb fájdalommal jár és nagyobb bőrfelület egyidejű kezelésére alkalmas.

A d-PDT-kezelés nemzetközi protokollja azon klinikai vizsgálatokon alapul, melyeket többségében Észak-Európában lévő centrumokban végeztek. Mivel a d-PDT szabad téren történik és az időjárási körülmények befo­lyásolják a kezelés kivitelezését, hatékonyságát és tolerálhatóságát, ezért szükség volt a módszer adaptálására a helyi éghajlati viszonyokhoz.

Munkánk célkitűzése volt a természetes napfénnyel végzett fotodinámiás terápia bevezetése a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán, AK indikációban. A kezelés hatásosságát és nem kívánt hatásait vizsgáltuk, különös tekintettel a fájdalomra. Célunk volt továbbá egy olyan kezelési protokoll kidolgozása, mely optimális a helyi éghajlati viszonyok tekintetében is. 

Kutatásunk során megállapítottuk, hogy az eredményeink alapján módosított nemzetközi protokoll alapján végzett d-PDT hatásos, jól tolerálható kezelési eljárás döntően idős betegeink számára. A napfénnyel végzett fotodinámiás kezelést sikerrel adaptáltuk és alkalmazzuk klinikánkon, a mindennapi gyakorlatban AK-ok kezelésében.

Az első eredményeinket a Magyar Dermatológiai Társulat Nagygyűlésén mutattuk be még 2014-ben, ahol legjobb előadásnak választották a d-PDT alkalmazásával szerzett kezdeti tapasztalatinkról szóló prezentációmat.

img_1187.jpeg

Dermatoszkópos vizsgálat

Most, hogy ilyen kiemelkedően meleg és napos nyarunk van, még fontosabb a bőrünk védelme. Milyen tanácsokat tudnál adni ezzel kapcsolatban?

Fontos, hogy ismerjük saját bőrtípusunkat. Ez különösen fontos, ha világosabb bőrűek vagyunk (Fitzpatrick 1. és 2. típus) és hajlamosabbak vagyunk a napégésre. Mindig használjunk fényvédő termékeket, és kerüljük 11-15 óra között a közvetlen napfényt. Emellett használjunk napszemüveget, széles karimájú kalapot vagy baseball sapkát. A napégés hosszú távú nyomokat hagyhat a bőrünkön, ezért a megelőzés kulcsfontosságú. Sokan nem is gondolják, hogy egy gyerekkori napégés későbbi életkorban komoly szövődményekhez vezethet.  „Bőrünk nem felejt”! Figyeljünk bőrünk védelmére! Rendszeresen járjunk anyajegyszűrő vizsgálatra!

Hogy tudod a munkád és a magánéleted egyensúlyban tartani, összehangolni?

Nagyon sokat köszönhetek a családomnak. A férjem az egészségügyben, gyógyszerészként dolgozik, így elég megértő a munkámmal kapcsolatban. Hálás vagyok a gyerekeimnek is, akik türelmesek voltak a nehezebb időszakokban, illetve a szüleimnek, akik mindvégig támogattak. Próbáljuk a lehető legjobb tudásunk szerint összehangolni a dolgokat, ami időnként kisebb-nagyobb lemondásokkal és áldozatokkal jár, illetve sokszor éjszakába nyúló munkával tudom csak utolérni magam, hogy ne menjen a családi idő rovására. Ugyanakkor beérett a munka gyümölcse, és most már minden nehézség ellenére, pozitívan tekintek az elmúlt időszakra.

Beszélgetőpartner: Móró Bianka
Képek forrása: Dr. Ágoston Dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr6918456545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása