Önkéntes segítők a motorjai az Alma Mater Mikulásnak
 Az SZTE Alma Mater évek óta szólítja meg alumni közösségét rendezvényekkel, erősíti bázisát önkéntes akciókkal a #SZTEdd! és #almajóügy projekteken belül.

Az idei Alma Mater Mikulás ünnepség épp december 5-re esett, ami egyben az Önkéntesek Nemzetközi Napja is. Ezért úgy döntöttünk, hogy csatlakozva az SZTE önkénteseit bemutató sorozatához mi is kiemeljük az Alma Mater közösség önkéntes segítőit és az általuk szívvel és lélekkel végzett tevékenységet, ami nélkül rendezvényeink sem lennének ugyanazok.

_119_8420.jpg

 Az alumni szervezet eseményein mindig kiemelt szerep jut az önkénteseknek. Szervezőként gyakran kapunk visszajelzést a vendégektől és más együttműködő szervezet munkatársaitól, hogy érezhető segítőinken a pozitív hozzáállás, a tenni akarás és az ügy fontosságának ismerete. Épp ez az együttérzés és együttműködés teszi minden esetben minőségivé a rendezvényeinket, ahol a résztvevők azt érzik, jó itt lenni, jó ide tartozni.

Az SZTE Alma Maternél nemcsak a jelenlegi hallgatók önkénteskednek, hanem kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy akár az SZTE dolgozói is kipróbálhassák magukat nálunk a hétköznapitól eltérő, más szerepben, hogy középiskolások bepillanthassanak az egyetemi színfalak mögé. De természetesen leginkább az alumni közösség tagjai tevékenykednek velünk pro bono már a kezdetek óta, elég csak az alumni mentorokra, a felújítási akcióinkra, vagy az adománygyűjtéseinkre gondolni. A 2023-as Alma Mater Mikulás ünnepségen is képviseltették magukat mind középiskolások, mind jelenlegi és egykori hallgatók, de SZTE-s dolgozók is: nemcsak a rendezvény előkészületi munkáiban vettek részt, hanem a helyszíni állomásokon foglalkoztak és játszottak a gyerekekkel, vagy biztosították a rendezvény gördülékeny lebonyolítását.

És hogy miért teszik mindezt? Íme 3 önkéntes korosztály, íme 3 válasz:

408169626_895937175865801_8887539705100457861_n.jpgVass Viktória, az SZTE alumnája, jelenleg a Móra Ferenc Kollégium tanára elmondta, hogy mindig is az élete része volt, hogy az adott munkáján kívül segítsen olyan közösségeknek, akikhez szorosabban vagy lazábban kapcsolódik, és 2016 óta a pandémiát kivéve nem volt olyan éve, amikor ne vett volna részt az Alma Mater Mikulás ünnepségén, és ezen kívül több egyetemi rendezvényen is megfordult már, mint önkéntes. Az csak hab a tortán, hogy kisgyermeke épp „vendége” most az ünnepségnek.

Hajdú Eszter Ayumi, a BTK jelenlegi hallgatója így nyilatkozott:_112_8400.jpg

„Én mindig is szerettem azt az érzést, amikor másoknak segíthetek vagy amikor egy kis apróság révén hozzá tudok járulni ahhoz, hogy boldogabbá tegyek valakit. Az érzést, amikor tehetek a másikért örömteli érzéssel tölt el és imádom látni a mosolyt az emberek arcán. Az önkénteskedés számomra nemcsak a személyiségem fejlesztését jelenti, hanem annak során megismerhetek új embereket, eddig nem tapasztalt helyzeteket, így azt gondolom, hogy a problémamegoldó képességemet is fejlesztheti. Az önkénteskedés során lehetőségem van megismerni más emberek életkörülményeit és problémáit, ezáltal sokkal szélesebbé válik a látóköröm és más perspektívából tudom szemlélni az élet különböző területeit. Ez csak néhány példa a sok közül, az önkénteskedés során számos készség fejlődhet, mint például a csapatmunka, a problémamegoldás, a vezetői készségek és az empátia.”

mikulas-13.jpgA rendezvényen ismét fontos szerepet kapott Ács Ibolya meseíró, bábos mesemondó, a Mézes Mazsolka Meséi tartalomgyártója, aki elmesélte: „Örömöm találom abban, hogy mosolyt csaljak kicsik és nagyok arcára. Ha az ember szeret adni, és mindezt önzetlenül teszi, akkor a sors többszörösen visszaadja neki majd.”

Igazán méltó módon ünnepeltük az önkéntesek világnapját. A gyerekek és családjaik csodás élménnyel gazdagodtak segítőinknek köszönhetően, az SZTE Alma Mater egy sikeres rendezvénnyel zárta az évet, az önkéntesek pedig ismét átélhették a közösséghez tartozás erejét. Ahogy egyikük, Kondász Andrea frappánsan megfogalmazta: „Az SZTE Alma Mater "Maradj része örökké!" mottója igazán kifejező, hiszen az egyetemi közösség érzés nem ér véget a tanulmányok befejezésével.”

408106278_895935612532624_6448329604284797245_n.jpgA Szegedi Tudományegyetem kiemelt céljai között szerepel a Dél-Alföld régió szellemi központjaként a társadalmi kérdésekben való példamutatás, valamint a régió polgárainak jóllétének elősegítése. Ezen törekvésből is született meg az SZTE IKIKK (Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ) Harmadik Missziós Fejlesztések Klasztere is, amely a társadalmi innovációt és felelősségvállalást hivatott támogatni, például többek között elősegíteni az önkéntesség társadalmi beágyazottságát, felkarolni az SZTE különböző egységeiben, vagy polgárai által pro bono végzett tevékenységeket.

Fotó: Bartha Karina, Zentai Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr7518278627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása