Telt házzal zárult az Alumni Uni-Tudásműhely őszi ciklusa

Több, mint 100 hallgató volt kíváncsi az SZTE Alma Mater Alumni Uni-Tudásműhely őszi ciklusának záró eseményére. Az este a sorozatgyilkosok gondolkodásmódját járta körül, kiemelve a hazai statisztikákat is. Bűntetőjogászként Dr. Karsai Krisztina beszélt a büntető jogi hátterekről, aki emellett a népszerű Bűnös Mítoszok TikTok csatorna menedzsere is.

gym2.png

Dr. Karsai Krisztina rámutatott, hogy a magyar büntetőjog szerint a sorozatgyilkosok a több emberen elkövetett emberölés kategóriájába tartoznak. Emellett külön értékelést kapnak az aljas indok, a különös kegyetlenség, a nyereségvágy és az esetleges 14 év alatti áldozat sérelmére történő elkövetés esetén.

gym.png

A klinikai szakpszichológus, Róka László bemutatta a sorozatgyilkosok gondolkodásmódját és azt, hogy mi alapján minősítik valakit sorozatgyilkosnak. Példaként említette, hogy ha valaki három különböző helyszínen öl meg embereket, az indítékok sokszínűsége nehezen értelmezhető. Ezek az indítékok lehetnek szexuális öröm, hatalomvágy, hallucinációk és téveszmék. Különböző típusokat különítenek el, mint például az élvhajhász, hatalomittas, küldetéstudatos vagy látnok típusokat, és külön kategóriában beszélnek a női sorozatgyilkosokról is.

gym3.png

A beszélgetést moderáló Dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténész felvázolta a krimik térhódításának jelentőségét és helyüket az irodalomban. 

Az eseményen résztvevők betekintést nyerhettek abba is, hogy melyik ország vezeti a sorozatgyilkosok statisztikáját. Az Egyesült Államok áll az első helyen, míg a második helyet az Egyesült Királyság foglalja el. Magyarországon összesen 11 sorozatgyilkos van börtönben, közülük többen a szegedi Csillag börtönében vannak elhelyezve.

Az előadás anyaga felkerült az SZTE Alma Mater YouTube csatornájára, amely megtekinthető itt. 

gym5.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr8418262713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása