A bűnözők motivációja érdekli a munkája mellett- interjú Róka Lászlóval

interju_roka_laszlo.png

A 2023. október 26-án esedékes Alumni Uni – Tudásműhely Gyilkos mintázatok - Sorozatgyilkosok reflektorfényben egyik előadója a korábbi SZTE BTK-s hallgató Róka László is, aki egészségügyi szakpszichológus és jelenleg az SZTE Idegsebészeti klinikáján dolgozik. Ízelítőként olyan kérdéseket tettünk fel neki, ami még inkább rávilágít arra, hogyan foglalkoznak egy sorozatgyilkossal Magyarországon.

Mi motiválja a sorozatgyilkosok gondolkozásának tanulmányozását?

Először is onnan ered, hogy 4 évig dolgoztam a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatán áldozatsegítő pszichológusként. Utána dolgoztam a rendőrségen is, és egyrészt volt egy ilyen jellegű érdeklődésem, mintegy mellékszál a munkám mellett, a kriminálpszichológia felé. Másrészt ez a terület a mai napig tele van kérdőjelekkel és olyan dolgokkal, amik nagyon messze állnak a hétköznapi pszichológiai gyakorlattól. Valamilyen szinten kikapcsolódást is nyújt nekem, hogy nem egy segítő gyakorlattal dolgozok csak, hanem ezeknek a témáknak is utánajárok, ebben is hétről hétre, hónapról hónapra igyekszek  elmélyülni.

 

Milyen társadalmi rétegből származhat egy sorozatgyilkos?

Sajnos az alacsonyabb szocio-ökonómiai státusz az hajlamosító, de nem egyértelmű. Azonban onnantól sem, hogy valaki felnőtt egy középosztálybeli ún. „fehérgalléros” közegben, nem zárható ki sajnos, hogy ilyen jellegű mentális zavarok és traumák érik őt, amik erre az útra terelik.  Jellemzőbben a szegénység, a gyermekkorban elszenvedett bántalmazások, valamint az érzelmi elhanyagolás mind-mind idevezethetőek.

Hogyan kell kezelni egy ilyen pszichológiai esetet?

Az esetek legnagyobb részében tényleges életfogytiglanra ítélik ezeket az elkövetőket. Arra azért a legtöbb szakember nem feltétlen lát lehetőséget, hogy aki már háromnál több gyilkosságot követett el, ráadásul ilyen motivációs háttérrel, az valamikor szabadon engedhető és visszaintegrálható legyen a társadalomba. Ezzel együtt fontos azt elérni, hogy a lehetőségekhez mérten együttműködő legyen a börtönben, ahol a hátralévő életét leéli. Itt különböző országok jogrendjei különbözően ítélkeznek, de értelemszerűen jutalmazás és büntetés itt is van, tehát az szintén attól függ, hogy melyik országról és jogrendről beszélünk, milyen büntetés végrehajtó intézményekről. Magyarországon hallottam egy olyan gyakorlatról, hogy szobanövényt gondozhat-e, lehetnek-e növényei a tényleges életfogytiglanra ítélteknek, vagy nem. Itt is az együttműködés vagy éppen a benti szabályok megszegése is szankcionálható ilyesmivel. Természetesen joga van minden fogvatartottnak, hogy pszichológus foglalkozzon vele.

Milyen a hazai terápiás gyakorlat a rendszeres elkövetők tekintetében, van-e egyáltalán?

Van, természetesen a büntetés végrehajtó intézetekben dolgoznak  pszichológusok kollégák. Az ottani kollégáknak viszont nehézséget okozhat a munkájukban, hogy nem választják külön a munkaköröket aszerint, hogy az elítéltekkel foglalkozzanak vagy pedig a büntetés végrehajtási tisztekkel dolgozzanak.

Miért ajánlja az érdeklődőknek, hogy elmenjenek a Gyilkos mintázatok előadásra?

Én is nagyon izgalmasnak találom az összetételt, ahogy három különböző terület szakemberei ülnek össze a témában beszélgetni. Általában tőlem sorozatgyilkosok motivációval kapcsolatos kérdéseket kérdeznek. Az előadás során szó lesz a büntetőjogi vonatkozásáról, illetve a művészettörténeti megjelenésük is előkerül majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr6418238923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása