Szegedi egyetemi színháztörténet - 1. rész
20 éves a SZESZ

2023-ban ünnepli a SZESZ, az az a Szegedi Egyetemi Színház alapításának 20. évfordulóját. Gratulálva a jubileumhoz visszaemlékezünk Szeged és az egyetemi színjátszókörök, legszebb, legemlékezetesebb, legszomorúbb pillanataira, alapításukra és felbomlásukra. A galériában minden kép mellett van egy rövid beszámoló az akkori helyzetről.

 

1. Az 1921. XXV. törvény szerint a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem új ideiglenes székhelye Szeged lesz. Az egyetem már Kolozsváron is híres volt színes eseményeiről, diákköreiről, így városunkban is meghonosultak ezek a szokások.  1930 után már Szegeden is egyre több ifjúsági értelmiségi mozgalom volt. Nem véletlen, hiszen a fiatalokat nagyon foglalkoztatta az társadalmi-gazdasági helyzete.

 

 1_kep_egyetem.png

 A képen: 1921-ben, a trianoni békekötés következtében a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem Szegedre kényszerült. Az egyetem központi épülete a Királyi Ítélőtábla Dugonics téri székhelyét kapta meg.

A kép forrása: https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/18819 

2. Néhány fiatal a társadalmi kérdéseket illetően a színházról sem feledkezett meg, így Sik Sándor irodalomtörténeti szemináriumának hallgatói megalakították a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumát. Tagjaik között volt: Buday György (fametsző és illusztrátor), Ortutay Gyula (népművészet író), Berczeli A. Károly (drámaíró, költő) Tolnay Gábor, Baróti Dezső (irodalomtörténészek), valamint  Hont Ferenc (rendező). 

 2_kep_sik_sandor.png

   A képen Sík Sándor, kép forrása:  https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/3219 

 

3. Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma (SZFMK) igencsak eredményes színház mozgalomba kezdett bele. Nevükhöz kötődik a rövidéletű szegedi Színházbarátok Társasága, valamint sokat tettek a Szabadtéri játékok létrejöttéért. Utóbbi eseményen az Ember tragédiájának színpadra állításában segédkeztek az egyetemisták. Az előbb említett társaság pedig elindította a Színpad című folyóiratot, amely különböző színháztudományi publikációkat osztott meg a közönséggel.

3_kep_szinhazbaratok.png

A képen: 1933. augusztus 26-án Hont Ferenc rendezésében mutatták be Madách Imre Az ember tragédiája című drámáját. A képen Hont Ferenc táncosnők koszorújában egy szabadtéri előadás próbáján.

A kép forrása:  https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/18860

 

4. Az 1940-es bécsi döntéssel a Ferenc József Tudományegyetem visszaköltözött régi otthonába Kolozsvárra, Szegeden az egyetem pedig a kormányzó nevét vette fel, így lett Horthy Miklós Tudományegyetem. Horthy Miklós külön kérése volt, hogy az egyetem rektora a Nobel-díjas Szent Györgyi Albert legyen.

4_kep_unnepi_ules.png

 A képen: Október 16-án az egyetem központi épületének aulájában ünnepi ülésen búcsúzott el a Ferenc József Tudományegyetem Szegedtől. Horthy Miklós kormányzó képviseletében megjelent az ünnepségen Fáy István államtitkár. Balról jobbra: Banner János, a Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Kar dékánja; Buza László, a Jog- és Államtudományi Kar dékánja; Fáy István államtitkár; Bartók György rektor; Veress Elemér, az Orvostudományi Kar dékánja; Szőkefalvi Nagy Gyula, a Matematikai és Természettudományi Kar dékánja)

A kép forrása: https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/18935

 

 5. Szent-Györgyi Albert rengeteget fáradozott az egyetemi élet újraszervezéséért. Leginkább az a gondolat zavarta, hogy a fiatalokat  nem neveli az intézmény az életre, csak a tudományokra fókuszál. Később az egyik gondozásában létrejött társaság ismertető füzetében így nyilatkozott:  „A rektor az egyetem feje és így a hallgatóság apja; fő gondja az kell hogy legyen, hogy fiai az egyetemen otthonukat leljék, ott magukat kiélhessék, kiformálhassák lelküket, és szellemüket megtöltsék egy egész életre szóló tartalommal. Ez annál is nagyobb gond, mert ezt katedrai tanítással elérni nem lehet, mert a katedrai tanítás az egyetemi életnek mindig csak egy kis töredéke marad. Az egyetem csak keret, amelyet tartalommal egészen kitölteni csak a diákság tud."

5_kep_szent-gyorgyi_cikk.png

kép forrása:  http://dmarchiv.bibl.u-szeged.hu/9386/1/dm_1941_064.pdf - 5. oldal 

 6. Szent-Györgyi igyekezett minél inkább háttérbe szorítani a radikális eszméket éltető szervezeteket, és jóval inkább a diákság összetartozásának erősítésére tett lépéseket. Útjára engedte a diákegység mozgalmat, aminek a legfontosabb eleme a SZEISZT névre hallgató Szegedi Egyetemi Ifjúsági Színjátszó Társaság lett. Az egyetemi színjátszás újraélesztésében ugyanaz a Sík Sándor volt a rektor segítségére, aki korábban a SZFMK diákjainak is iránymutatást adott.

6_szent_gyorgyi_szinhazban.png

A  képen: Szent-Györgyi Albert feleségével egy színházi nézőtéren.

A kép forrása:  https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/26791 

 7_kep_szeisz.png

A képen valószínűleg, hogy Szent-Györgyi rektor a patronálásával 1940-ben megalakult Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága tagjaival látható egy próba alkalmával. A társaság helyiségei a Dugonics téri központi egyetemi épületben voltak.

A kép forrása: /https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/ 

 

7. A SZEISZT élére a fiatal tehetség, ifjú. Horváth István állt. A társaságban rendezőként tevékenykedő férfi nem kisebb szerepet vállalt magára, mint a Hamlet színpadra állítását. 1941. április 1-én bemutatták a darabot, az előadásba fektetett munka meghozta gyümölcsét és országos hírnévre tettek szert. A bemutató után egy hónappal Kolozsváron is hatalmas sikert arattak. Emellett István és a Gertrúdot  játszó színésznő, Tóth Kata szerelmesek lettek egymásba.

8_kep_szent_gyorgyi_hamlet.png

 

A képen: Szent-Györgyi Albert a Hamlet próbáján. Jobb szélen ifj. Horváth István rendező, Szent-Györgyitől balra Tárnok Éva (Ophelia), jobbra Tóth Kata (Gertrud), a rendező mögött Szász Károly (Hamlet). (Fotó: Liebmann)

A kép forrása: https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/18940

 

8. 1941-ben azonban egyre több zsidó ellenes törvény, megmozdulás szivárgott be a mindennapokba. Ezek az intézkedések az ifjú. Horváth Istvánt is érintették, aki bár a református volt, az édesanyja oldaláról zsidónak számított. A színházból kirugatták. Az egyre elhatalmasodó problémák végül arra kényszerítették  Horváth Istvánt és Tóth Katát, hogy október 17-én öngyilkosságba meneküljenek.

9_kep_horvath_istvan_siremlek.png

A képen : ifj. Horváth István rendező síremléke.

A kép forrása:  https://mediateka.ek.szte.hu/items/show/17994

 

 9. A fiatal rendező halálával a SZEISZT működése is véget ért. Ezután 20 éves csend következett a szegedi egyetemi színjátszásban. Az 1950-es évek végén, 60-as években újra elindult a fiatalok színházzal kapcsolatos motivációi. Nagyban hozzásegítették ezt a Magyarországon egyébként is megújuló amatőr színház mozgalom.

10_kep_szeiszt_csoportkep.png

A fekete-fehér csoportképen az első álló sorban balról a második alak ifj. Horváth István, mellette Sík Sándor és Szent-Györgyi Albert.

A kép forrása:  https://mandadb.hu/tetel/655311/Csoportkep_ifj_Horvath_Istvannal

 

 

 

A Szegedi Hamlet

 

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater csapata cikksorozattal ünnepli a Szegedi

Egyetemi Színház, azaz a SZESZ alapításának 20. évfordulóját. A sorozatban bemutatjuk a

szegedi egyetemi színjátszás történetét, híres előadásokat elevenítünk fel és érdekes

projektekről mesélünk.

 

A társulat a jubileumot ifj. Horváth István és Tóth Kata tragédiájának elmesélésére

szentelte. A Rohadt az államgépben valami című dokumentumjáték 1941-be vezeti vissza a

nézőket. Ez év áprilisában a Szegedi Városi Színházban bemutatták a Shakespeare Hamlet

című darabját. Az előadás nagy népszerűségnek örvendett és több elismerést is szerzett. A

kritikák pozitívan számoltak be róla, a szakma és a közönség is csodálta. Nagy pesti lapok,

mint a Pesti Hírlap vagy a Magyar Színpad is beszámoltak róla és Kolozsvárra is meghívták

az előadást.

https://mandadb.hu/tetel/654852/Ujsagcikk_ifj_Horvath_Istvan_Hamlet_eloadasarol

 

A darabot a 19 éves Horváth István rendezte, akinek korábbi rendezései között volt

Macbeth, a III. Richárd és az Ember tragédiája angol nyelven, így  korábban is résztvett hasonló projektekben. Középiskolába a fasori Evangélikus Gimnáziumba, majd a sárospataki Református kollégiumba járt. Utóbbi helyen kezdte bontogatni a szárnyait a színjátszásban. 1938-ban angol nyelven adták elő a Macbeth-et, aminek a címszerepét vállalta magára. Az önképzőkörben lassanként a színpad másik oldalán kezdett el tevékenykedni. Segédkezett a Szentivánéji álom, Arisztophanész Madarak és a Rostand Sasfióka című előadás rendezésében. Hetedikes gimnazistaként a Nemzeti Színház akkori igazgatója Németh Antal is felfigyelt rá Az ember tragédiájában, ahol Luciferként tűnt fel. Ezután a gimnázium utolsó évében megrendezte a Liliomfit és a III. Richárdot.

https://mandadb.hu/tetel/647901/Ifj_Horvath_Istvan_fenykepe

 

Szerző: Pál Szabina 

FORRÁS LISTA:

https://net.jogtar.hu/ezer-ev-torveny?docid=92100025.TV

http://univ.bibl.u-szeged.hu/18120/1/egyetemi_ifjusagi.pdf

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-1569.html

http://www.ellenfeny.hu/index.php/archivum/2016/2016-07/4873-szeged-egyetemi-szinpad-paal-istvan

http://univ.bibl.u-szeged.hu/17750/1/szegedi_k_kal_1938.pdf

http://univ.bibl.u-szeged.hu/3619/1/egyetemi_ifjusagi_559-562.pdf

https://epa.oszk.hu/03000/03040/00062/pdf/EPA03040_szinhaz_1972_04_035-038.pdf

https://u-szeged.hu/download.php?docID=15640

http://dmarchiv.bibl.u-szeged.hu/9386/1/dm_1941_064.pdf

https://u-szeged.hu/sztehirek/hirarchivum/2012-december/hangversennyel

https://u-szeged.hu/sztemagazin/anno-magazin/tobb-evtizedes

https://u-szeged.hu/egyetemtortenet/szegedi-egyetemi

http://epa.oszk.hu/03400/03437/00007/pdf/EPA03437_ellenfeny_2016_7_026-044.pdf

https://szinhaz.net/2021/02/18/nanay-istvan-meg-tobb-athallast/

https://szegedma.hu/2021/05/46-eve-volt-a-partburokratak-leszamolnak-a-szegedi-komediasokkal

http://szegedfolyoirat.sk-szeged.hu/2022/10/12/hegedus-reka-a-szegedi-egyetemi-szinjatszas-rovid-tortenete-20-eves-lesz-a-szegedi-egyetemi-szinhaz-szesz/

https://szegedma.hu/2021/05/46-eve-volt-a-partburokratak-leszamolnak-a-szegedi-komediasokkal

https://szinhaz.net/2021/02/18/nanay-istvan-meg-tobb-athallast/

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr7918038910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása