Fával állítottunk emléket az SZTE 100-Mozdulj ki! kihívás résztvevőivel

img_0916.jpg

Egy örökzöldet ültetettünk el és avattunk fel az SZTE Füvészkertjében az idei SZTE 100 – Mozdulj ki! kihívás zárásaként, amelyben az egyetem számos kara és egysége ért el minden előzetes elképzelést felülmúló sporteredményeket. A fatáblaavatáson, amelyre 2022. 09. 20-án került sor, részt vett Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Fendler Judit kancellár is.

Összesen majdnem kétszázezer percnyi mozgás a szabadlevegőn, több mint száz résztvevővel – idén is együtt mozdult a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE 100 Mozdulj ki! kihívással az előző évekhez hasonlóan (2020: SZTE Mozdulj!, 2021: SZTE 100) az egyetem hallgatóit, volt hallgatóit és dolgozóit hívtuk mozgásra az SZTE Sportközpont és Sportirodával közös szervezésben.

A Mozdulj ki! verseny idei koncepciója alapján mindenki a szabadlevegőn végzett testmozgást egy alkalommal legalább 30 percig: kerékpározás, futás, túrázás és úszás kategóriákban. A kihívás ideje alatt 11 kar, 3 egyetemi egység és 117 résztvevő sportolt összesen 195.056 percet, azaz több mint 3250 órát, 135 napot.

Ez az eredmény bőven felülmúlta az előzetes elképzeléseinket: a verseny indulásakor kitűzött célunk a 100 óra elérése volt, majd a tétet emeltük 100 napra, azaz 144 000 percre – ezeket a célokat pedig jól láthatóan könnyen vette az SZTE Mozdulj ki! közösség.

Az egységek és karok közötti, valamint az egyéni versenyeredmények kihirdetésére június 11-én az SZTE Alma Mater Weekend rendezvényünkön és Sportnapon került sor. A díjakat többek között dr. Molnár Tamás, olimpiai bajnok alumnusunk adta át, a nyerteseket pedig idén is érmekkel és ajándékcsomagokkal leptük meg az egyetem és a Goodwill Pharma jóvoltából.

A kiíráshoz hűen a szükséges aktív percek teljesítésével nemcsak az egyéni egészségmegőrzést és egészséges életmódot támogatták a résztvevők, csatlakozva az SZTE Testkultúra Koncepcióhoz, hanem az SZTE Füvészkertet is, hiszen egy különleges, régóta vágyott fával gyarapíthatta állományát a botanikus kert: egy kaliforniai gyantásciprust, egy örökzöldet ültettek a Füvészkert munkatársai a sportos percek alapján összejött keretből. Az sem véletlen, hogy végül ezen a napon avattuk fel az örökbefogadásnak emléket állító táblát, hiszen szeptember 20. 2016 óta az Egyetemi Sport Napja (IDUS – International Day of University Sports). Az egyetemi közösség nevében Prof. Dr. Rovó László, rektor, dr. Fendler Judit, kancellár és Prof. Dr. Görög Márta szúrták le a táblát.

Rektor úr beszédében kiemelte, hogy ahogyan az elültetett fa, úgy a Szegedi Tudományegyetem is remélhetőleg párhuzamosan fejlődik a most kezdődő, következő száz évben. Elmondta, hogy már az SZTE korábbi, Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert is hangsúlyozta, hogy a „Sport a testen keresztül teszi szabaddá a lelket.” 

Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja kiemelte, hogy az oktatás, a gyógyítás és a kutatás mellett a társadalmi felelősségvállalás területén is példamutató kíván lenni az intézmény. Rámutatott, hogy az SZTE küldetése tökéletesen kiegészíthető azzal a prevenciós tevékenységgel, amely a hallgatók, az oktatók és a munkavállalók egészségének megőrzésére és a sportolásának elősegítésére irányul, és amelyet támogat a megvalósuló Testkultúra Koncepció.

 Az alumni közösségünk nevében Prof. dr. Görög Márta mondta el, hogy a szervezetünk életében a kezdetektől fogva fontos közösségépítő szerepet tölt be a sport, illetve, hogy a közösség kialakításának eszközei nem kizárólag a tantermekben keresendők.  A kihívás  másik főszervezője, az  SZTE Sportközpont nevében dr. Tokodi Margaréta  üdvözölte a jelenlévőket, és reményét fejezte ki, hogy hagyományt sikerült teremteni a kihívással. Hozzátette, hogy ennek megkoronázásaként szabadtéri sportolással és futóversennyel várták a hallgatókat, volt hallgatókat a Füvészkertben.

A gyűjtött percekkel kiérdemelt legaktívabb és legtöbb percet gyűjtő kari kupát idén a TTIK vihette el, de a többiek erőfeszítését is díjazták, így minden résztvevő kar egy rózsát kapott a megújult rózsakertben, egy-egy örökbefogadó táblával.

A kihívásban résztvevő karok és az örökbefogadott rózsák:

SZTE Állam- és Jogtudományi Kar - Casino

SZTE Bartók Béla Művészeti Kar - Erkel Ferenc emléke

SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar - Johann Wolfgang von Goethe

SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar - Bianca

SZTE Fogorvostudományi Kar - Stromboli

SZTE Gazdaságtudományi Kar - Fortuna

SZTE Gyógyszerésztudományi Kar - Aspirin

SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar - Petőfi Sándor emléke

SZTE Mérnöki Kar - Kós Károly emléke

SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar - Marie Curie

SZTE Természettudományi és Informatikai Kar - Kempelen Farkas emléke

 

img_0782.jpg

img_0770.jpg

img_0803.jpg

img_0787.jpg

img_0809.jpg

img_0812_1.jpg

img_0821.jpg

img_0825.jpg

img_0837.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr917937436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása