Tizenöt éves az SZTE Alma Mater

15_eves_cover.jpg

Idén ünnepli tizenötödik születésnapját az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezete. Az egyetem volt-és jelenlegi hallgatóit összefogó közösségként országosan elismert mentorprogrammal, színvonalas rendezvénysorozatokkal, kiterjedt önkénteshálózattal és hosszútávú, gyümölcsöző céges támogatásokkal büszkélkedhetünk.

Tizenöt éve, 2005 decemberében alapítottuk az SZTE Alma Matert, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezetét. Az azóta eltelt másfél évtized alatt több ezer fős közösség gyűlt össze az egyetem volt-és jelenlegi hallgatóiból és dolgozóiból, a már hagyománnyá vált rendezvényeken sok száz alumni és egyetemista jelenik meg évről évre.

Családi kikapcsolódás

2006 óta kínálunk lehetőséget kikapcsolódásra a volt SZTE-s diákok és SZTE-s dolgozók családjainak: a hagyományosan nyáron megrendezett SZTE Alma Mater Weekenden és decemberben az SZTE Alma Mater Mikulás ünnepségen. Mindkét rendezvényen számos programmal, tevékenységekkel, versenyekkel és nyereményekkel várjuk az egyetemi közösségeket, családokat és gyerekeket. Az idei év rendhagyó volt, a pandémiás helyzet miatt a Weekend helyett az SZTE Mozdulj! verseny hozta össze a sportolni vágyókat, a Mikulásnak pedig idén a gyermekek online üzenhettek, küldhettek rajzokat, verseket és dalokat.

Közösségépítés és tudásátadás

Az egyetem minden alumnija igényelhet SZTE Alma Mater tagkártyát, amivel számos szegedi helyszínen jogosult kedvezményes belépők vásárlására. Az SZTE-n végzett gyakorló pedagógusok részére épülő Alumni Pedagógus Nagyköveti Rendszerrel 2017 óta igyekszünk támogatást nyújtani a tanároknak szakmai programok, továbbképzések szervezésével; a pedagógusok közösségi munkáját pedig a Pedagógus Nagyköveti Díj évenkénti kiosztásával szeretnénk ösztönözni. A MÁSkép(p) című kiállítás-sorozatunkban olyan volt SZTE-s hallgatók önkifejezését támogatjuk, akik állandó munkájuk mellett foglalkoznak valamilyen képzőművészeti tevékenységgel, például festéssel, grafikával vagy fotográfiával.

Az ugyancsak 2017-ben indult Alumni Uni – Tudásműhely rendezvénysorozatunkban az ismeretterjesztés és a szakmaiság szempontjait szem előtt tartva jár körbe egy-egy aktuális témát a két meghívott előadó, akik közül az egyik mindig az SZTE oktatója vagy volt hallgatója. Az Alumni Uni rendezvények előadói között szerepeltek már többek között Vecsei H. Miklós, Tari Annamária, Arató András, Lakatos Márk és Dr. Beck Zoltán is.

Évek óta interjúkban mutatunk be egy-egy sikeres, híres vagy inspiráló volt SZTE-s hallgatót a Hónap Alma Mater Tagja interjúsorozatban. A főleg szakmai életútról, hivatásról, pályaválasztásról és egyetemi évekről szóló cikkekben már olyan népszerű volt hallgatók is interjút adtak, mint Thuróczy Szabolcs, Miklósa Erika, Szilassi László, Lábas Viktória, Kondor Vilmos  és Grecsó Krisztián.

Mentorálás, szakmai támogatás

Az Alumni Mentorprogram az SZTE Alma Mater programjainak egyik zászlós hajójaként évről évre, szemeszterről szemeszterre ösztönöz több száz szakmájában kiemelkedő alumnit és hallgatót a közös munkára. A mentorprogram hallgatói résztvevői a programnak köszönhetően értékes szakmai tapasztalatokra tehetnek szert és nyerhetnek betekintést a munkaerőpiaci kihívásokba. Az Alumni Mentor Utánpótlás Program (AMUP) keretein belül az egyetemisták mentorálnak végzős középiskolás hallgatókat, a beiskolázást és az egyetemi rendszereken belüli könnyebb eligazodást segítve.

Az SZTE Alma Mater munkáját támogató önkéntes hallgatók és alumnik segítségével két egyetemi területet – a Hattyas-sori kondi épület belső udvarát és a BTK Radnóti Kávézójának udvarát – is felújítottuk és szebbé varázsoltuk 2019-ben. Minden évben két adománygyűjtést is szervezünk, melyek közül az egyik a nyári tanszergyűjtés, a másik pedig a Mikulás ünnepséghez kapcsolódó játék, ruha vagy édesség gyűjtése. Az adományokkal egy közvetítő szervezeten keresztül támogathatják az SZTE volt és jelenlegi hallgatói a szegedi és Szeged térségében élő rászoruló családokat, gyermekeket.

Munkánk során arra törekszünk, hogy tevékenységeinkkel generációkon átívelő kapcsolódási lehetőséget biztosítsunk mindenkinek, aki örökké része szeretne lenni a szegedi egyetemi közösségnek. A megújult honlapon számos közösségi funkció fogadja az SZTE volt és jelenlegi hallgatóit, dolgozóit, partnereit: a kari csoportok mellett álláshirdetések, networking, friss hírek, interjúk, nyereményjátékok is várják a regisztrált tagokat. Mindezeken kívül számos tevékenység és csoport van, amelyek a www.uniszegedalumni.com oldalon érhetőek el.

Az SZTE Alma Mater elmúlt 15 évében a körénk épült közösségnek hála számtalan emlékezetes pillanat volt, amelyeket egy cikkben összefoglalni lehetetlen vállalkozás lenne. Ezért a következő évben rendszeresen osztunk meg emlékeket, fényképeket, albumokat Facebook és Instagram oldalunkon, mintegy emlékeztetőül és köszönet gyanánt az SZTE fantasztikus közösségének.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr2016349154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása