Mentorálásról / About mentoring
Útmutató Mentoroknak

Üdvözlünk és köszönjük, hogy érdeklődsz az Alma Mater Alumni Mentorprogramja iránt. Ha az SZTE közösség tagja vagy, mint volt hallgató vagy dolgozó, akkor nyitott számodra az uniszegedalumni.com oldal, ahol jelenlegi, és végzett hallgatókkal veheted fel a kapcsolatot szakmai segítségért, együttműködési projektek kialakításáért. 

nevtelen_terv.png

Mi az Alumni Mentorálás?

Az Alumni mentorálás egy kötetlen együttműködés jelenlegi és volt hallgató, vagy volt hallgatók között, ami kölcsönös tanulást, egyéni és szakmai fejlődést ígér mindkét félnek. Emellett egy jó lehetőség az egyéni fejlődésre és a kapcsolatépítésre.

Alumni mentorprogram részletek

Az SZTE Alumni Mentorprogram az uniszegedalumni.com-on kezdődik, ahol a rendszer javaslatai alapján a mentorált kiválasztja a legjobban hozzá illő mentort, akivel 4 hónapig együttműködhet az érintetteknek legmegfelelőbb formában és sűrűségben. Bár a programnak van egy meghatározott végdátuma, a mentorálás igény szerint folytatható. A program időtartama és a kiemelt dátumok az uniszegedalumni.com oldalon kerülnek meghirdetésre, ezekről a rendszer automatikus emlékeztetőket küld a résztvevők számára.

Kommunikációs módszerek

A mentor és mentorált közötti kommunikáció nagyon rugalmasan történik. A találkozók személyesen vagy online is tarthatók. A programon belüli együttműködések kezelése a "Mentorálási kapcsolatok" menüpont alatt, a megjelenő mérföldkövek kipipálásával történnek. 

Mentor szerepkör és elvárások

Mentor lehet:

Bárki, aki Szegedi Tudományegyetemen, vagy jogelőd intézményeiben végzett alumnus/alumna, vagy egyetemi dolgozó, aki szívesen megosztja tudását egy jelenlegi SZTE-s hallgatóval, és szívesen segíti pályakezdését karrier tanácsokkal. A mentor szerepe az, hogy támogassa a mentoráltat és útmutatást adjon az egyéni problémákra és kérdésekre az alábbiak "credo" szerint:

  • Támogasd a mentoráltat azáltal, hogy segíted meghatározni a céljait (önéletrajz tanácsokkal, szakmai kapcsolatokkal, munkahelyi tanácsokkal, stb), erősségeit, és a fejleszteni való területeit!
  • Oszd meg vele a munkával és karrierrel kapcsolatos eddigi tapasztalataidat (jót és a rosszat is)!
  • Motiváld a mentoráltat, hogy elérhető célokat tűzzön ki és bátorítsd arra, hogy megtegye az első lépéseket céljai eléréséhez!
  • Légy jó hallgatóság, miközben segíted a mentoráltad, hogy megismerje a saját potenciálját, azáltal, hogy egy biztonságos környezetet teremtesz számára!

 Mentori szerepkör és kötelességek:

A mentorálás folyamata alatt kérjük a mentortól, hogy:

  • A mentorálási folyamat fókuszában a mentorált helyzetének, problémáinak megoldása legyen.
  • Legyen szavahihető és megbízható, valamint építsen ki egy harmonikus kapcsolatot a mentoráltjával.
  • Állítson fel és tartson be elfogadható határokat.
  • Legyen bátorító, támogató, türelmes, toleráns és inspiratív.
  • Kötelezze el magát a program ideje alatt
  • Tartsa a kapcsolatot rendszeresen a mentoráltjával a program ideje alatt, az előre megbeszélt találkozókat tartsák be, valamint bármilyen változásról vagy elhalasztásról tájékoztassa a mentoráltat.
  • Informálja az Alumni Mentorprogram koordinátorát bármilyen konfliktusról vagy visszavonási szándékról a program kapcsán.
  • Kezelje bizalmasan a vele megosztott információkat, ne éljen vissza helyzetével.

 Mentorálási folyamat kezdete

Amennyiben létrejött az oldalon a mentorálási kapcsolat, azt javasoljuk, hogy mihamarabb egyeztessetek egy első találkozót, ahol bemutatkozhattok egymásnak, és lefektethetitek az együttműködés kereteit: tartalom, célok, elvárások, sűrűség, forma, stb. Ez már egy jó alap lesz ahhoz, hogy sikeres ciklust zárjatok, és segít felkészülni a következő, lényegi találkozókra.

Célkitűzés:

Fontos, hogy alaposan megismerd a mentoráltad és segíts neki látható és elérhető célokat kitűzni. Itt van néhány hasznos kérdés, amivel könnyebben megismerheted őt:

  • Milyen területeken szeretnél fejlődni?
  • Milyen kihívásokkal és bizonytalanságokkal állsz szemben?
  • Hol szeretnél lenni 5 év múlva? És 10 év múlva?
  • Mik a top hard skilljeid/soft skilljeid?
  • El tudod mondani, hogy milyen területeken szeretnél fejlődni és ezek miért jelentenek kihívást számodra? (pl. számítógépes képességek, türelmesség, csabatmunka, kapcsolatkialakítás, stb)

 Ajánlott témák a találkozókra Mentoroknak:

Miután elegendő információd van a mentoráltad céljairól és hogy hol tart éppen a karrierje útján, elkezdhetsz gondolkozni az elkövetkezendő találkozókon. Rajtad és a mentoráltadon is múlik, hogy hogyan is építitek fel a megbeszéléseket, de mi is ajánlunk néhány általános, nem szakspecifikus témát:

  • Önéletrajz írás + motivációs levél
  • Hogy tudsz kitűnni egy interjún
  • Hogy tudsz tárgyalni a kezdő fizetésről
  • Kapcsolatépítés egy virtuális világban
  • Soft Skills amiket minden munkaadó keres egy jelöltben + hogyan tudod erősíteni a soft skilljeid
  • Hogyan tudsz bizalmat építeni az új kollégák között
  • Egy megbízható vezető top skilljei
  • Hogyan vezess egy csapatot
  • Hogyan és mikor tárgyalj vizetésemelésről
  • Keress vagy ne keress új állást

 

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Kérdésem van, kihez fordulhatok?

A program koordinátora, Gerháth Györgyi több fórumon is rendelkezésedre áll:

Hogyan választanak nekem mentoráltat az Alumni Mentorprogramban?

Az uniszegedalumni.com háttere mesterséges intelligenciával működik, és a megadott információk alapján párosít össze. Minél több információt megadsz, akkor a lehető legjobb mentoráltat kapod. Ha a hallgató maga választ ki téged, vagy javaslatot kér a program koordinátortól, akkor is ezek alapján tud dönteni.

Mi történik, ha összepárosítanak valakivel és soha nem fog jelentkezni?

Ha már felvetted vele a kapcsolatot és továbbra se válaszol, akkor írj nekünk emailt és mi szívesen segítünk felvenni vele a kapcsolatot, vagy ha úgy alakul, akkor egy úgy mentoráltat találni a számodra.

A mentoráltam nem a legjobb párosítás, még akkor is, hogy már beszéltünk egy pár alkalommal. Mit csináljak?

Bár igyekszünk arra buzdítani, hogy minél inkább igyekezz kapcsolatot kialakítani vele, de megértjük, ha nem lesz tökéletes a kapcsolat. Nyugodtan írd meg nekünk a problémád részletesen, és igyekszünk segíteni vagy új mentoráltat találni.

A mentoráltam lelkes és túl sokszor keres. Mit csináljak?

Mi szeretjük a lelkes tagjainkat, de meg is értjük a kényelmetlenséged. Ne aggódj! Magyarázd el neki újra a megbeszélt találkozókat és megkereséseket, de nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk megoldani a problémát.

Mentoráltam van, de már nem tudom végig vinni a programot. Hogy tudok udvariasan kilépni?

Az élet néha közbeszól. Megértjük. Azt tanácsoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot a mentoráltaddal és magyarázd el az új szituációt. Valamint mindenképp tájékoztass minket is, hogy zökkenőmentesen zárhassuk le a mentorálási kapcsolatot.

Találhatok mentoráltat a mentor programon kívül?

Igen! Könnyen találhatsz mentoráltakat az oldalon programon kívül is, bátran használd az infrastruktúrát!

A bejegyzés trackback címe:

https://sztealmamater.blog.hu/api/trackback/id/tr1517767924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Leírás

Az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem alumni szervezete legfőbb célkitűzésének tekinti, egy olyan közösséget építsen, amelyben az egyetem öregdiákjai a diplomaszerzést követően is kapcsolatban maradhatnak az intézménnyel és egymással. Az Alma Mater-tagok részesei lehetnek az egyetemi életnek, értesülhetnek az itt zajló fejlesztésekről, rendezvényekről, és egyedülálló kedvezményrendszert vehetnek igénybe. A szervezet alapvető célcsoportját képezik az egyetemi oktatók és dolgozók mellett azok a volt hallgatók, akik a Szegedi Tudományegyetemen tanultak, és itt szerezték meg diplomájukat.

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása